fbpx

Series: Waarom zijn ze verslavend?

Ik ben een echte Binge Watcher. Voor de mensen die niet weten wat dat is: “Het kijken van 2 tot 6 afleveringen achter elkaar van een en dezelfde serie.”
Ahum, ja. Gister bijvoorbeeld ben ik met een nieuwe serie begonnen: The Cleverman. De eerste aflevering is voor mij altijd cruciaal. Is het interessant genoeg om door te kijken? Of ga ik mij al snel vervelen? Zet ik de serie veel op pauze om iets anders te gaan doen? Dan is het een no go. Bij The Cleverman, niet het geval. Al snel had ik drie afleveringen achter elkaar zitten kijken en was de avond al snel voorbij.

img2.thejournal

Is het zonde van je tijd? Ik vind van niet. Een gezellig avondje op de bank is voor mij echt om tot rust te komen. Alle stress van de dagelijkse dingen even aan de kant en heerlijk voor de tv zitten. Onderhand zijn er al heel wat series verslonden. Game of Thrones, Agents of S.H.I.E.L.D, The Flash, Continuüm, Wayward Pines, Once Upon a Time en ga zo maar door!

Waarom zijn series eigenlijk zo verslavend? Hier een aantal oorzaken op een rijtje:

 1. Meer cliffhangers
  Je moet maar eens opletten. Bijna elke aflevering heeft een aparte cliffhanger. Dan moet je wel doorkijken, toch? Je wilt natuurlijk weten hoe dit afloopt.
 2. Hechten aan personages
  Omdat series een langere tijdspanne hebben dan films, gaan we ons meer hechten aan de personages. Er is ook meer tijd om de personages uit te diepen en wij gaan steeds meer met ze meeleven. Hoe zal het met diegene aflopen? Ik blijf kijken!
 3. Hoofdpersonen hebben meerdere kanten
  Vroeger was het helder; je hebt de goede en de slechte personages. Nu ligt dat toch wat anders. Personages blijken een dubbelleven te hebben, ze lijken goed te zijn maar zijn dat eigenlijk niet. Het brengt een soort spanning in ons naar boven. Wij weten meer van dat hoofdpersonage dan de andere personages in die serie. Zouden ze erachter kunnen komen?
 4. Kijken geeft status
  Je hoort er bijna niet meer bij als je alle seizoenen van Game of Thrones niet hebt gezien. Series staan inmiddels gelijk met literatuur en films. Het is geen low culture meer. Fans steken elkaar aan en geven tips over series die je écht moet gaan zien.
 5. Veel aanbod
  De laatste jaren is het aanbod flink gestegen. Vooral toen Netflix in Nederland beschikbaar kwam. Nog nooit kon je zo gemakkelijk, op al je apparaten, voor zo weinig geld, zo veel series kijken! Daar zijn vast veel binge watchers door ontstaan!

Zie je! Het is eigenlijk helemaal niet raar dat je zo snel aan series verslaafd raakt. Ik zou zeggen: ga snel aan een serie beginnen! Ik kijk nog een paar afleveringen van The Cleverman.

aLKqqzV_700bNaamloos-1

Tot de volgende keer!


Volg mij op Twitter & Instagram

Wat vind je van mijn blog? Laat hieronder een reactie achter!

Nooit meer een blog missen? Abonneer je dan op mijn blog met je e-mailadres.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.