fbpx

Hoe bepaal je het budget voor je social media campagne?

Als je een campagne gaat voeren op bijvoorbeeld social media, is het soms lastig te bepalen wat het juiste budget is om in te zetten. Er is een handige truc om dit op te lossen. Lees het hieronder!

De truc is om te kijken naar de grootte van je doelgroep. Je kunt in de ad manager bij het kopje doelgroepen heel gemakkelijk doelgroepen aanmaken voordat je begint aan de opzet van je campagne. Hier bedenk je eerst welke doelgroepen relevant zijn voor jou om te bereiken. Stel ze samen en kijk wat de grootte is van deze doelgroep.

Belangrijk hierbij is ook om te kijken wat jou gemiddelde kosten zijn. Kijk bijvoorbeeld naar je gemiddelde CPM om uit te rekenen hoeveel budget je nodig hebt om de volledige doelgroep te bereiken of om te controleren of je niet teveel budget inzet. Heb je nog geen benchmark van je CPM? Neem dan €5,-. Dit is ongeveer gemiddeld voor het bereiken van mensen.

Bedenk ook hoe lang je je campagne wilt laten lopen en hoevaak mensen je advertentie moeten zien om de boodschap over te brengen. Stel je campagne loopt 3 weken en je wilt dat iemand elke week een advertentie ziet, dan is de frequentie 3.

Je kunt nu makkelijk berekenen hoeveel budget je nodig hebt. Stel je doelgroep bestaat uit 200.000 personen. Dan is de berekening als volgt. 200.000 / 1.000 (want CPM is duizend impressies) * 5 (het CPM) = €1.000 om de doelgroep 1x te bereiken, maar je wilt ze 3x bereiken dus *3 = €3.000. Iets anders om in gedachten te houden is dat je bijna nooit 100% van je doelgroep kunt bereiken. Neem dus bij voorhand bijvoorbeeld 70% van je doelgroep. 200.000 * 0,7 = 140.000 / 1000 * 5 = 700 * 3 = €2.100.

Nu weet je dus hoeveel je ongeveer kunt inzetten voor je campagne. Had je meer budget voor ogen? Dan kun je dat wel inzetten, maar dan wordt de frequentie waarschijnlijk hoger of worden de kosten hoger. Dat wil je natuurlijk niet. Je kunt dan wel je doelgroep uitbreiden om het wel succesvol te laten zijn. Heb je een lager budget in gedachte, dan kan dat natuurlijk ook. Op deze manier heb je gecheckt dat je dat budget in ieder geval kwijt kunt!

Wil je meer leren over het adverteren op social media? Dan zijn mijn e-books een goede oplossing voor jou. Hierin vind je alle uitleg over de systemen, tips & tricks, cases en uitleg hoe je het beste campagnes kunt voeren. 

Lees daarnaast ook meer over social media in mijn kennisbank.

hoe bepaal je het budget voor je social media campagne